En termes d'energia, l’autoconsum és la producció d'electricitat per al consum propi.
És una alternativa de present, legal i basada en energies renovables.
La generació d'energia elèctrica tradicional es caracteritza per seguir un esquema centralitzat, unidireccional i amb poques mesures de control sobre l'actuació de la demanda. Actualment, hi ha solucions que permeten un canvi d'aquest model cap a un altre de producció d'electricitat distribuïda, on qualsevol consumidor pot generar la seua pròpia energia elèctrica, produïda majoritàriament amb instal·lacions de xicoteta potència i per mitjà de l'ús de fonts renovables locals.
Amb les instal·lacions d’autoconsum es pot cobrir totalment o parcialment el consum d'energia elèctrica de l'habitatge, edifici o centre consumidor per mitjà d'un sistema de generació propi. Quan el sistema de generació no en produeix suficient, es pot seguir consumint electricitat a través de la xarxa elèctrica i, en determinats casos, quan la producció siga superior a la demanda, és possible abocar l'excedent a la xarxa. També és possible la incorporació d'elements acumuladors (bateries) que permeten emmagatzemar la sobreproducció d'energia i aprofitar-la en moments en què la generació no siga suficient.
Aquella instal·lació de generació d'energia que es connecta a l'interior d'una xarxa d'un consumidor i que no disposa de connexió elèctrica física amb la xarxa de transport o distribució, ni directament ni indirectament a través d'una instal·lació pròpia o aliena.
En les instal·lacions aïllades, en no haver-hi connexió física amb la xarxa, tot el consum elèctric ha de ser proveït amb la instal·lació de generació. Aquest tipus d'instal·lacions estan fora del sistema elèctric.
Aquella instal·lació de generació d'energia que es connecta a l'interior d'una xarxa d'un consumidor i que comparteix infraestructures de connexió a la xarxa amb el consumidor mencionat, o aquella que està unida a aquest a través d'una línia directa i que té, o pot tenir, en algun moment, connexió elèctrica amb la xarxa de transport o distribució.
Amb aquest tipus de xarxes, que que no deixen de pertànyer al sistema elèctric, el que es pretén és proveir una part del consum elèctrici, per tant, adquirir menor quantitat d'electricitat de la xarxa tradicional i disminuir, així, la factura elèctrica.
Les incerteses normatives dels últims anys sobre aquesta tecnologia han generat un cert i infundat clima de desconfiança, inseguretat i desinformació que, en la pràctica, dificulta el desenvolupament d'aquestes instal·lacions.
Però l’autoconsum és una alternativa legal i tècnicament viable per a la producció d'energia elèctrica per a consum propi per part d'un usuari, el qual podrà obtenir un estalvi en la factura elèctrica..
L’autoconsum, com a modalitat de producció d'energia elèctrica, combina els avantatges dels sistemes de generació distribuïda amb les relacionades amb aspectes mediambientals, socials i de generació d'ocupació, ja que es basa, generalment, en l'aprofitament defonts energètiques renovables.
A més, des de l'òptica econòmica, la producció d'energia elèctrica per a consum propi comporta un estalvi en la factura elèctrica dels usuaris, tant en els àmbits residencial i públic com en les PIME, a les quals el model d’autoconsum emergent obrinoves oportunitats de contenció dels costos energètics i, per tant, de millora de la competitivitat.
D'altra banda, aquestes instal·lacions disminueixen les pèrdues energètiques en les xarxes de transport i distribució i contribueixen a reduir els pics de demanda, amb el conseqüent estalvi d'inversions en futurs desenvolupaments de la xarxa.
Permet obtenir un estalvi energètic i econòmic al consumidor, durant la vida de la instal·lació, amb una xicoteta inversió inicial.
No suposa un cost per al sistema elèctric i no requereix d’incentius per a la seua rendibilitat econòmica.
L’autoconsum d'energia elèctrica, en produir-se en el lloc on es genera, redueix les pèrdues associades al transport i a la distribució d'electricitat. Contribueix també a reduir saturacions en la xarxa de distribució i a l’equilibri de la corba de demanda elèctrica.
Contribueix a la a l'eficiència econòmica del sistema i ajuda a complir els objectius de la Unió Europea en matèria d'energies renovables amb un cost inferior a altres mecanismes de foment.
Redueix el consum de combustibles fòssils i la dependència energètica amb l'exterior.
Contribueix a la reducció d'emissions de gasos contaminants, i facilita complir els objectius ambientals en la lluita contra el canvi climàtic i en la millora de la qualitat de l'aire.
Incentiva l'activitat econòmica i industrial millora la competitivitat de les empreses i fomenta la creació d'ocupació.
Col·labora en la democratització del model energètic, i dóna un paper més actiu als consumidors i usuaris del sistema elèctric.
Des de la Generalitat treballem per un model energètic més lliure, democràtic i sostenible. Per això, es considera l’autoconsum com una de les principals alternatives per a augmentar la participació de les energies renovables en l'àmbit autonòmic. Entre els principals objectius en matèria energètica destaca l'impuls de l’autoconsum com a opció de present, i s'aconsegueix la seua introducció i generalització en tots els sectors econòmics.
La transformació dels patrons tradicionals de producció i consum d'energia és ja una realitat. I un dels aspectes fonamentals d'aquesta evolució és l'aparició de xicotetes instal·lacions de producció descentralitzada d'energia vinculades als punts on aquesta és consumida.
La progressiva incorporació de les instal·lacions d’autoconsum a les nostres llars, empreses i institucions, comportarà, a mitjà i llarg termini, un canvi en la concepció de la cadena de producció, transport, distribució i consum d'energia elèctrica, en exercir el mateix consumidor totes aquestes funcions de forma única i integrada.
La Comunitat Valenciana posseeix unes condicions idònies per al desenvolupament de l’autoconsum::
Per a facilitar-ne l'ús al nostre territori, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l'IVACE*, ha elaborat un pla integral per a impulsar l'autoconsum* que dóna suport a particulars, a empreses i a administracions amb diferents mesures fiscals i de finançament. Aquestes ajudes estan dirigides fundamentalment a les instal·lacions d'autoconsum* connectades a la xarxa elèctrica. Si bé existeiexen altres programes d’ajudes de l’IVACE als quals poden acollir-se les instal·lacions aïllades que no tinguen connexió a la xarxa.
L’autoconsum és legal. Des de l'any 2015, Espanya té un marc regulatori, establit en el Reial decret 900/2015, que preveu aquesta modalitat de generació elèctrica i li dóna cobertura legal. Si bé, aquest marc no és l'òptim hauria d’experimentar modificacions en determinats aspectes tècnics, administratius i econòmics, constitueix un punt de partida inicial que possibilita la posada en servei d'aquestes instal·lacions amb uns paràmetres de rendibilitat mínimament acceptables para determinades tipologies d'usuaris.
Qualsevol ciutadà pot optar per desconnectar-se de la xarxa i instal·lar un sistema de generació d'electricitat propi a través del qual s’autoproveïsca, ja siga amb mòduls fotovoltaics, aerogeneradors…, fins i tot, amb grups electrògens convencionals.
Aquestes instal·lacions es denominen instal·lacions aïllades de la xarxa, no participen en el sistema elèctric i, per tant, tampoc els és d'obligació gran part de la normativa associada a l’autoconsum connectat a la xarxa.
Lògicament, la instal·lació haurà de dissenyar-se per a proveir de tota l'electricitat que el consumidor necessite durant totes les hores de l'any en què hi haja aquesta demanda d'electricitat. Per a això, la cosa més habitual és dissenyar el sistema integrant en aquest una bancada de bateries que emmagatzeme l'energia generada que no s'utilitze en l'instant, amb una potència d'eixida i capacitat d'emmagatzematge suficient per a atendre la demanda quan el sistema generador no produeix energia (per exemple, de nit, en cas que el generador siga una instal·lació solar).
En qualsevol cas, per motius tècnics, econòmics i de seguretat de subministrament, en general està desaconsellat desconnectar el consum de la xarxa elèctrica, sent molt més eficient dur a terme una instal·lació d’autoconsum que funcione en paral·lel amb la xarxa.
Per descomptat, és perfectament possible i ja està totalment regulat com disposar d'un sistema de generació d'electricitat propi del qual autoconsumir l'electricitat autoproduïda i, a més, continuar connectats a la xarxa per a poder agafar electricitat d'aquesta quan el nostre consum així ho requerisca i la nostra instal·lació de generació siga incapaç de proporcionar la totalitat de l'energia elèctrica demanada (vegeu el Reial decret 900/2015, de 9 d'octubre, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d'energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum en la secció d'aspectes jurídics i legals).
En general, per a la connexió d'una instal·lació de generació en autoconsum, es pot dirigir al servei o departament amb competències en energia de la comunitat autònoma a la qual corresponga la localitat on se situe la instal·lació, perquè l'orienten en els passos a dur a terme. També haurà de contactar amb l'empresadistribuïdora d'electricitat de la seua zona per a la connexió de la instal·lació (tinga en compte que aquest tràmit s'ha de fer davant la distribuïdora i no la comercialitzadora que és l'empresa que li envia la factura al seu domicili), i, finalment, haurà de registrar la instal·lació en el Registre d’Autoconsum del ministeri competent en matèria d'energia.
Quant al procediment, aquest depén de la grandària o potència de la instal·lació de generació que es vulga instal·lar i de la seua tipologia. Per exemple, el cas més senzill és el de muntar una instal·lació de tipus 1 de potència inferior a 10 kW.
Sí que pot fer-ho. L’autoconsum està permès per a totes les tecnologies de generació, cosa que inclou no solament la fotovoltaica, sinó també l'eòlica, la hidràulica, etc. També es pot realitzar amb generadors que utilitzen fonts energètiques més convencionals.
D'acord amb el marc regulatori actual, les instal·lacions de *autoconsumo poden cobrir total o parcialment la demanda d'energia elèctrica de l'habitatge, edifici o centre consumidor mitjançant un sistema de generació propi. Quan la producció del sistema generador és inferior a la demanda es pot seguir consumint energia elèctrica a través de la xarxa elèctrica i quan la producció siga superior a la demanda, és possible abocar l'excedent a la xarxa.
També és possible la incorporació d'elements acumuladors (bateries) que permeten emmagatzemar els excedents d'energia i aprofitar-la en moments en què la generació no siga suficient, o bé combinar-la amb estratègies de gestió d'aquesta energia emmagatzemada basades en criteris econòmics, en funció del preu de compra de l'energia en el mercat a cada moment.
Les comunitats de veïns poden acollir-se a l’autoconsum únicament si és per a un únic subministrament comú(el de la comunitat, per exemple, els ascensors, l'enllumenat de la caixa de l'escala, el garatge, etc.). El procediment a seguir és el mateix que si es tractara d'una instal·lació d’autoconsum per a un sol consumidor.
Segons el Reial decret 900/2015, de forma transitòria, únicament els consumidors acollits a la modalitat d’autoconsum tipus 1 connectats en baixa tensió la potència contractada de la qual siga inferior o igual a 10 kW estaran exempts del pagament del càrrec transitori per energia autoconsumida.
No és possible donar una xifra, ja que el preu de dur a terme una instal·lació d’autoconsum depèn de la tecnologia elegida, la grandària de la instal·lació, la configuració de l'edifici, etc. Li recomanem que, una vegada elegida la tecnologia, consulte, almenys, tres instal·ladors electricistes que oferisquen serveis d'aquest tipusen la seua zona. Aquests seran els que li puguen fer un xicotet estudi i així assessorarlos sobre la millor i més avantatjosa solució per al seu perfil de consum.
Per a aquest cas tampoc es pot donar un valor absolut. Com a regla general, la instal·lació d’autoconsum, amb l'actual marc legal, s'ha de dissenyar per a abocar el mínim d'energia a la xarxa, ja que, fins i tot, en les instal·lacions tipus 2 (Reial decret 900/2015) el preu rebut per la venda d'energia a la xarxa no sol compensar el sobrecost d’augmentar la grandària de les instal·lacions. Més onerós és el cas de les instal·lacions de tipus 1, que no reben compensació econòmica per l'energia abocada a xarxa.
Per tant, recomanem dimensionar les instal·lacions perquè l'electricitat que generen s'acomode, hora a hora , al seu consum elèctric, i evitar dimensionar segons la potència contractada.
En qualsevol cas, s'ha de tenir en compte que els generadors (fotovoltaics, eòlics, cogeneració…) de la instal·lació d’autoconsum no poden superar la potència contractada al distribuïdor elèctric per al consum a la qual està associada la instal·lació. Pel que fa a això, cal ressaltar que en cas de generadors elèctrics en contínua (fotovoltaica, eòlica) aquesta potència de generació és la de l'equip generador i no la de l'inversor necessari per a la connexió a la xarxa.
Sí és possible. La secció HE5 del codi tècnic de l'edificació (CTE) estableix, per a determinats usos, l'obligatorietat d'aconseguir una contribució fotovoltaica mínima en els edificis de nova construcció o les seues reformes. La potència fotovoltaica a instal·lar dependrà del tipus d'ús de l'edifici i de la seua superfície, ja que el CTE no especifica la modalitat d'explotació de la instal·lació fotovoltaica instal·lada, inclourien tant les instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica que exporten el 100 % de l'energia (modalitat clàssica), com les instal·lacions connectades a xarxa interior per a autoconsum..
Des del punt de vista administratiu cal ressaltar que:
Efectivament, hi ha solucions tecnològiques relativament econòmiques que permeten el control de l'energia generada de manera que si estem produint electricitat en la nostra xarxa interior aquesta mai passarà a la xarxa de distribució. No obstant això, la nostra instal·lació elèctrica continua estant connectada a la xarxa de distribució i pot agafar electricitat d'aquesta, per això la nostra actual legislació considera que l'usuari aprofita la xarxa per a complementar el seu equip de generació i l'obliga al pagamentde càrrecs idèntics a si no tinguera aquest tipus de dispositiu.
Si ben el marc vigent contempla la possible incorporació a les instal·lacions de sistemes d'abocament nul o de